cizme dama cu toc meteorite istoria pantofilor dama
Lifestyle

ISTORIA PANTOFILOR

S01E01. CUM AU EVOLUAT DIN ACCESORIU DE RAZBOI PENTRU BARBATI
LA ARMA DE SEDUCTIE PENTRU FEMEI.

Istoria pantofului a inceput acum mai bine de 26.000 de ani, la sfarsitul Paleoliticului. Antropologii au demonstrat ca trecerea de la piciorul descult la încălțămintea primitiva a determinat modificarea talpilor si a degetelor oamenilor.
Cei mai vechi pantofi dateaza din perioada anului 9000 i.Hr. și au fost descoperiti in California.

istoria pantofilor
pantofi femei verzi, prima pereche de pantofi, istoria pantofilor

Abia in anul 1818 pantoful stang a fost realizat altfel decat cel drept. Prima pereche de pantofi a aparut in Philadelphia.

TRACES of HEELS stie, in detaliu, povestea tocului care inalta femeia in ochii barbatilor. Culmea, pantofii cu toc au fost inventati de barbaţi ca accesoriu masculin pentru razboinici. Au fost inventati de calaretii persani care aveau nevoia de a şarja, fiind in şaua armasarilor.

Tocul a reaparut apoi la curtea Regelui-Soare Ludovic al XIV-lea (1638-1715), unde pantofii nobililor erau cat mai înzorzonaţi. Ludovic al XIV-lea, scund de inaltime, isi ascundea acest defect purtand tocuri montate la o pereche de pantofi stacojii. Nobilul avea o inaltime de 1,63 si purta tocuri de 10 cm.

Ludovic al XIV lea istoria pantofilor de dama
cizme-cu-toc-dama-meteorite

Aşa a devenit tocul un simbol al statului social, iar tocul vopsit în roşu era considerat strict apanajul aristocraţilor. Oamenilor de rând nu le era permisă încălţarea unui astfel de pantof cu toc roşu, pentru că ar fi riscat decapitarea.

Femeile au începu să poarte tocuri ca simbol al feminităţii în secolul al XV-lea. Prima femeie care a încălţat o pereche de pantofi cu toc, strict din raţiuni de eleganţă şi vanitate, a fost faimoasa Ecaterina de Medici.

În anii care au urmat, tocurile au fost folosite atât de femeile, cât şi de bărbaţii care făceau parte din înalta societate.
Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, pantofii au continuat să fie un articol de încălţăminte unisex. Cu trecerea anilor, pantofii purtaţi de bărbaţi au început să se diferenţieze de cei purtaţi de femei.

De-a lungul istoriei, incaltamintea a fost privita fie ca o simpla necesitate, fie ca semn distinctiv pentru diferite categorii sociale, fie blamata atunci cand nu se incadra in normele societatii.

Dupa mii de ani de istorie a pantofilor, ar parea ca ne confruntam cu o intoarcere la origini. Putem privi pantoful ca pe o arma si nu vorbim doar despre sensul figurat al cuvantului.
In Statele Unite ale Americii chiar există un grup de arte marţiale, unde femeile sunt invatate sa se apere folosindu-si pantofii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *