INTRETINEREA ARTICOLELOR DE INCALTAMINTE DIN PIELE

Tipuri de piele si metode de intretinere

In terminologia incaltamintei, cuvantul „piele” reprezinta pielea de animal provenita printre altele de la animale precum: vaca, oaia, capra, sarpe, crocodil, etc., piele care-si pastreaza structura fibrelor in timpul procesului de tabacire. Materialul astfel determinat este cel mai vechi tip de material din istoria modei, utilizat in productia incaltamintei.

Piele neteda

Pielea nu este un material foarte rezistent la influența factorilor externi si cu usurinta permite trecerea apei. De aceea trebuie sa avem grija de cresterea gradului de rezistenta la absorbtie, prin utilizarea unor creme speciale. In timpul unei vremi ploioase, de asemenea, incaltamintea se uzeaza mai repede.. Pantofii uzi, trebuie mai intai foarte bine uscati. Dupa uscare, este necesara aplicarea unui strat de crema adecvata, pentru a creste durata de purtare. Un aspect important il constituie introducerea calapoadelor in interiorul incaltamintei, in timp ce aceasta se usuca, fapt care va impiedica deformarea. Dupa ce aplici crema corespunzatoare, se recomanda lustruirea incaltamintei cu o laveta moale, pentru a obtine stralucirea dorita.

Nubuc si velur (pielea intoarsa)

Cel mai des sunt asociate in limbaj cotidian cu pielea intoarsa sau cea de antilopa. In cazul acestui tip de piele, propunem achizitionarea unei perii speciale, fabricata din cauciuc sau par care curata perfect si previne colectarea prafului si a altor impuritati. Pe piata se pot cumpara diverse spray-uri pentru curatare si protectie a acestui tip de piele impotriva infiltratiilor de apa.

Piele lacuita

Pielea lacuita reprezinta o piele care are un strat special de lac. La acest tip de piele sunt foarte importante produsele de intretinere care pastreaza flexibilitatea incaltamintei. Recomandam curatarea incaltamintei de lac cu ajutorul unei lavete umede. Pentru intretinere recomandam folosirea unor creme speciale pentru piele lacuita si o laveta de flanela.

Materiale textile

Pentru a ingriji acest tip de incaltaminte sugeram ca periajul sa se realizeze pe uscat si sa se aplice spray-uri corespunzatoare materialului. Recomandam, printre altele, spray-ul tip spuma, care curata si reimprospateaza culorile.
Atentie: Pantofii din materiale textile nu se spala!

Principii generale de intretinere

Recomandam alternarea frecventa a incaltamintei, mai ales in timpul vremii ploioase.
Dupa descaltare se impune introducerea calapoadelor, de marime corespunzatoare, care impiedica deformarea incaltamintei.
O alta regula elementara implica utilizarea incaltatorului in timpul incaltarii.